Zorlu Holding’in 2000 kişiyi işten çıkaracağı açıklandı. Şirketin tepe ismi
Zorlu Holding CEO Ömer Yüngül, “2 bin kişi işten çıkarma doğrudur ama tamamen verimlilik için. Borç ödeme konusunda bir problem yok” açıklamasında bulundu. Bugün ise Koç Holding’e ait BEKO Eskişehir Buzdolabı ve Kompresör fabrikasında 150’ye yakın işçi işten çıkartıldığı bilgisi geldi.
Öte yandan “Zorlu’nun İstanbul’daki ünlü AVM’si satılıyor mu?” sorusu güncelliğini koruyor. Son günlerde Zorlu AVM ile ilgili çarpıcı iddialar gündeme geldi. Zorlu Holding’in, İstanbul’un en prestijli alışveriş merkezlerinden biri olan Zorlu AVM’yi satışa çıkardığı öne sürülüyor. İddialara göre, satıştan elde edilecek gelirin Vestel’in zararlarını kapatmak için kullanılacağı belirtiliyor. Özellikle Zorlu Holding’in borç yükü ve işten çıkarma planları sonrası bu satış hamlesi dikkat çekiyor. Kulislerde konuşulan rakam ise 1,5 milyar Euro (yaklaşık 50 milyar TL) olarak ifade ediliyor. Zorlu Center projesinin en önemli ve gelir getiren bölümlerinden biri olan AVM’nin satışının masada olduğu iddia ediliyor. Şu ana kadar Zorlu Holding tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.
Vestel’in zararı nereden geliyor?
Vestel ilk çeyrekte 5 milyar TL ile en çok zarar açıklayan şirketti. Zorlu Grubu’nun diğer şirketi Zorlu Enerji de en çok zarar açıklayan ikinci şirket oldu.
Vestel’in bilançolarındaki zararlar, zayıf talep, yüksek borçluluk, artan finansal giderler, operasyonel verimsizlikler ve yönetimsel krizlerin bir kombinasyonundan kaynaklanıyor. 2024’te 11 milyar TL, 2025 ilk çeyreğinde 5,1 milyar TL net zarar açıklayan şirket, özellikle maliyet yönetimi ve talep toparlanması konularında zorluklarla karşı karşıya.
TOGG’dan da zararı var
Vestel’in TOGG’daki yatırımları nedeniyle zarar ettiği biliniyor. 2024 yılı finansal verilerine göre, TOGG 13,75 milyar TL zarar açıklamış ve bu zarar, ortakları arasında paylaşıldığı için Vestel de bu kayıptan etkilenmiştir. Vestel Elektronik, 2024 son çeyreğinde toplam 6,4 milyar TL zarar bildirdi ve bu zararın önemli bir kısmının TOGG’daki yatırımlardan kaynaklandığı belirtiliyor. Özellikle, Vestel’in TOGG’daki %23’lük hissesine karşılık, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlar tarafında 1,82 milyar TL gider kaydettiği raporlandı.
Bununla birlikte, Vestel’in TOGG ile olan ilişkisi sadece hissedarlıkla sınırlı değil; aynı zamanda TOGG’un araç içi ekranlarının tedarikçisi konumunda. Bu işbirliği, Vestel’in otomotiv sektöründeki deneyimini artırarak küresel pazarda yeni fırsatlar yaratma potansiyeli sunuyor. Ancak, TOGG’un 2024’teki mali performansı, Vestel’in bilançosuna kısa vadede olumsuz yansıdı.
Şirket 2024 yılını rekor miktarda zarar rakamıyla tamamladı
Vestel’in 2024 son çeyrekte faiz amortisman vergi öncesi zararı 1 milyar 84 milyon lira seviyesindeydi.
Şirket özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlar tarafında TOGG’daki zarardan kaynaklı 1 milyar 822 milyon lira gider kaydetti. Şirket 2023 yılı aynı dönemde 2 milyar lira artı yazmıştı.
Dördüncü çeyrekteki zararla birlikte Şirket 2024 yılında 11 milyar lira ana ortaklık net dönem zararı yazdı. 2023 yılında 2 milyar kar açıklayan şirket 2024 yılını rekor miktarda zarar rakamıyla tamamladı.