Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) verilerine göre, Bursa’nın Gemlik ilçesinde 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Deprem İstanbul’dan da hissedildi. Deprem yerin 12,93 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Gemlik’te dün de biri 3,9, diğeri 4,2 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti.
Bursa’nın Gemlik ilçesi deprem riskinin azaltılması için 2017’de yayınlanan KHK ile taşınacaktı. 150 binin üzerinde nüfusu olan şehir 5 yıl içinde taşınma ya da yenilenme işleri bitirlecekti. Üzerinden 8 yıl geçti. Yeni imar alanları açıldı, yeni binalar yapıldı.
Büyük Marmara Depremi’nden etkileneceği yönünde açıklamalar yapılan Gemlik’in deprem açısından en riskli yerleşim alanlarından biri olduğu anlaşılmıştı. Fay hattının kırılması durumunda, 40 yıl önce alüvyon zemin üzerinde inşa edilen binaların yıkılacağı belirtilmişti. Eski binaların birçoğunun deniz kumuyla yapıldığı, taşıyıcı kolonların çürüdüğü uyarıları sonrası 2017’de yayınlanan KHK ile ilçenin, Cumhuriyet Mahallesi’nin üst kısmındaki 300 hektarlık vasıfsız araziye taşınması için karar alındı.
Gemlik’te en riskli yerleşim alanlarının Doktor Ziya, Hamidiye, Ilıca Caddesi ve Orhaniye mahalleleri olduğunu belirlenmişti. Taşınma işlemi 5 yıl sürecekti. İlk kazma 2018’de vurulacaktı. Üzerinden 7 yıl geçti.
2018’DE TORBA YASA İLE KALDIRILDI
Bursa’nın Gemlik ilçesinin deprem tehlikesi altında bulunması gerekçesiyle üst kesimlere taşınmasının önünü açan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) geçici 25. maddesinde yer alan “İlçe sakinlerinin halihazırdaki yerleşim yerlerinden nakledilmesinin zorunlu bulunması sebebiyle” ibaresi, 2018’deki torba yasayla maddeden çıkarıldı. Yerine, “Gemlik ilçesinde deprem tehlikesi altında bulunan yapıların dönüştürülebilmesi ve yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesi için…” ibaresi konuldu.
İLK ADIM 2018’DE ATILACAKTI
2023 yılında Jeolog Prof. Dr. Naci Görür Gemlik’in büyük risk altında olduğunu belirtmiş ve taşınmanın yeniden gündeme alınması gerektiğini vurgulamıştı.
Görür, “Neyi nereye taşıyacağız? Dolayısıyla Gemlik’i, İstanbul’u nereye taşıyacağız? Marmara Bölgesi’ni nereye taşıyacağız? Tekirdağ, Denizli’yi nereye taşıyacağız? Bu iş garip bir şey. Bu biraz da cehalet. Bunları dile getirenler cahil” ifadelerine yer verdi.